Primul pas spre succes – „să fii mulţumit cu ce ai acum”


12642724_456333651217150_4969481126406097395_n (2)

Articol publicat de George Onofrei in Ziarul de Iasi in suplimentul Oameni & Afaceri cu sprijinul AVISSO. http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/primul-pas-spre-succes-a-sa-fii-multumit-cu-ce-ai-acuma–118178.html

Cum să „evadezi” din mediul corporatist şi să reuşeşti să ţii o dreaptă măsură între profesie şi familie, păstrându-ţi în acelaşi timp femininatatea şi să contiui să urci treptele profesionale – sunt provocările pe care şi le-a asumat cu realism Catrinel Zaharia, în prezent proprietară alături de soţul său a companiei Extind Management, autoare a volumului Totul pentru femei. Mic tratat de regăsire şi organizatoare de evenimente de dezvoltare personală.

Înainte de a ajunge antreprenor, Catrinel Zaharia a fost mai bine de un deceniu angajată în cadrul unor corporaţii. A ajuns să cunoască foarte bine mediul bancar din interior, lucrând mulţi ani ca manager, a trăit criza financiară în interiorul sistemului şi a rămas în cadrul acestuia până în anul 2012. Viaţa de familie a fost aceea care a făcut-o să îşi re­e­valueze planurile de carieră. După ce a renunţat la sectorul bancar, pentru câteva luni a avut un alt job – manager de evenimente, însă a rea­lizat repede că soluţia nu o reprezenta schimbarea angajatorului, ci să devină propriul angajator. „Deja simţeam lipsa copiilor, şi ei o simţeau pe a mea, era clar că apăruse un dezechilibru între planurile personal şi profesional. Trebuia să fac o schimbare”, spune Catrinel Zaharia.

Oricât de atrăgătoare ar fi perspectiva de a deveni antreprenor, tranziţia pare să nu fie uşoară. Din momentul în care renunţi la stabilitatea unui job pentru o aventură în afaceri pe cont propriu trebuie să fii dispus să te confrunţi cu cel mai neplăcut lucru: instabilitatea. Iar succesul nu este niciodată garantat, doar riscul fiind sigur.

„Toţi avem copii, utilităţile trebuie achitate în fiecare lună, şi a­tunci salariul îţi dă un confort.  Când eşti pe cont propriu, apar fluctuaţii, nu te poţi baza pe venituri constante. Sigur, poţi face di­fe­ri­te previziuni, poţi avea permanent proiecte în derulare, dar ni­cio­dată nu poţi previziona 100% şi intrarea veniturilor în companie. Cu asta m-am confruntat la început”, spune Catrinel Zaharia, a­dă­ugând şi un paradox pe care l-a ex­perimentat alături de soţul său în ultimii ani: „e mult mai uşor să fii eficient şi să faci economii a­tunci când ai o sumă mai mare de bani în cont, când ai siguranţa financiară. Atunci îţi permiţi să faci strategii, să analizezi foarte limpede. Când încasezi din când în când, ai frica zilei de mâine, paradoxal, cheltui mai mult!”.Totul pentru femei

De profesie economist, absolventă la Budapesta a unui MBA în domeniul managementului strategic, s-a simţit în largul său ca director de sucursală bancară având un bagaj te­­oretic solid şi potrivit profesiei sale. În cadrul Extind Management, firmă specializată în domeniul consultanţei, se ocupă în special de zona administrativă şi fi­nan­ciară, în vreme ce soţul său, Dan Zaharia, îşi dedică timpul Şcolii Informale de IT şi business-ului de închirieri de clădiri mari de bi­ro­uri.

Catrinel Zaharia „s-a reinventat” profesional şi a devenit un speaker foarte apreciat în cadrul con­ferinţelor la care participă în toată ţara. „Derulez proiecte de dez­­voltare a femeii – personală şi pro­fesională. Organizez evenimente – conferinţe, seminarii, cursuri, susţinute atât de mine, cât şi de invitaţi”, după cum explică noua sa arie în care doreşte să îşi întărească tot mai mult expertiza. Tocmai pentru că nu a fost niciodată adepta „lucrurilor făcute după u­re­che”, urmează un doctorat la U­ni­versitatea „Al. I. Cuza” Iaşi în domeniul studiilor de gen: „Gender & Emotions este tema pe care o abordez sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Doina Balahur. Încerc să abordez domeniul la fel de aplicat. Acum foarte multă lume face dezvoltare personală, există tot felul de curente, dar eu cred foar­te mult în cercetarea ştiinţifică. Una este să îţi exprimi o părere, care poate fi pertinentă şi bine primită de public, alta este să prezinţi rezultatele unor studii”.

A început să scrie cartea Totul pentru femei. Mic tratat de regăsire în vara anului 2013, „atunci când mi-am propus să ies definitiv din sis­temul corporatist. După multă vreme ne-am hotărât să ne luăm o vacanţă. Am stat într-un resort all-in­clusive, foarte apreciat de copii, dar destul de plictisitor pentru mine. Atunci am scris primul capitol, Să-ţi aminteşti…. Femeie, de fapt mi l-am scris mie, mie mi l-am adresat”.

„Poţi merge la oricâte conferinţe despre gândirea pozitivă, dar treaba nu ne-o face nimeni”

„Totul pentru femei” este şi titlul seriei de conferinţe pe care a lansat-o anul trecut, pe 15 decembrie. Conferința „Mindfulness pentru reducerea stresului” a fost susţinută de dr. Hedi Hoka, psiholog şi specialist în dezvoltare personală şi s-a bucurat de succes, beneficiind, poate şi spre surprinderea organizatoarei, şi de un public masculin. De altfel, spune Catrinel Za­ha­ria, şi volumul pe care l-a scris s-a bucurat de apreciere şi în rândul bărbaţilor. Totuşi, principala ţintă a conferinţelor o reprezintă femeile: „în lumea corporatistă, femeile au început să îşi înăbuşe feminitatea. În lupta aceasta cot la cot ca să demonstreze că pot fi e­galele bărbaţilor, la un moment dat are de suferit însăşi ideea de feminitate. Femeile ajung să se a­copere de sarcini, de dorinţa de a evolua profesional şi de a le face pe toate”.

Pe o piaţă a conferinţelor destul de diversificată, Catrinel Zaharia încearcă să organizeze evenimente care să reflecte crezurile sale. „Primul pas spre schimbare este conştientizarea, fără aceasta nu se poate produce. Apoi, ţine de fiecare să îşi facă planul propriu de dezvoltare, scopul final fiind creşterera calităţii vieţii, asta îşi doreşte toată lumea. M-am confruntat cu foarte multe tipologii în ultima vreme. Sunt oameni care adoră să se plângă, care în orice situaţie văd doar partea negativă. Primul pas ca să îţi fie mai bine este să fii foarte recunoscător pentru ceea ce ai acum. O atitudine sănătoasă este – sunt mulţumit cu ceea ce am a­cum, îmi fac o listă de lucruri pe care mi le doresc, dar lista trebuie să fie realistă. Poţi merge la oricâte conferinţe despre gândirea pozitivă, dar treaba nu ne-o face nimeni până la urmă”, spune autoarea volumului Totul despre femei.

Catrinel Zaharia este de părere că lumea corporatistă nu poate fi catalogată drept „una a bărbaţilor”, ci „una masculină” – din punctul de vedere al atitudinii, comportamentului şi stilului de lucru. „Fe­me­ile nu îi copie pe bărbaţi, dar lup­tând cu aceleaşi standarde şi cerinţe, la un moment dat îşi pierd din feminitate, din darul pe care l-au primit de la Dumnezeu”. Sunt discriminate femeile în acest mediu de lucru? „În lumea bancară întâlnim femei mai degrabă în middle management decât în top management. Nu cred că este neapărat însă un mediu misogin – dacă ne uităm la cifre, există în­tr-adevăr o discriminare între băr­baţi şi femei. Dar nu aş putea spu­ne în ce măsură aceasta este discriminare sau alegere personală. O poziţie mai înaltă înseamnă responsabilităţi mai mari, mai mult timp dedicat companiei decât vieţii personale. Şi atunci nu ştiu cât este discriminare şi cât alegere personală a acelor femei”.

Catrinel Zaharia a constatat că România nu duce deloc lipsă de „oamenii care adoră să se plângă, care în orice situaţie văd partea negativă”. Ce antidot ne recomandă? „Primul pas ca să îţi fie mai bine este să fii foarte recunoscător pentru ceea ce ai acum. O atitudine sănătoasă este – sunt mulţumit cu ceea ce am acum, îmi fac o listă de lucruri pe care mi le doresc. Dar lista trebuie să fie realistă. Poţi merge la oricâte conferinţe despre gândirea pozitivă, dar treaba nu ne-o face nimeni până la urmă.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s