Azi e zi de mare sărbătoare


Catrinel Zaharia

Azi e zi de mare sărbătoare, se serbează ziua Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, și Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. E minunat că tot azi se serbează ziua iei românești. Sânzienele și ia, ce bine se asortează. De fapt, ia se asortează cu noi toți și ne aduce aminte cine suntem și de unde venim…

Una din nevoile esențiale ale noastre este cea de apartenență (la un grup, familie, echipă, ”cluster” social). Suntem ființe sociale, avem nevoie unii de alții și deși știm asta, uneori avem nevoie să ni se reamintească. Suntem personalități distincte și astfel diferiți esențial unii de alții, dar în același timp suntem și foarte asemănători, mai ales în nevoia și dorința de a aparține unui grup de oameni cu care rezonăm pe anumite nivele. Și cât la îndemână ne este sentimentul de apartenență la…neamul românesc… Ia, portul popular tradițional ne leagă firesc de rădăcinile noastre reale și curate.

Am avut bucuria, sâmbăta trecută, să particip la un eveniment festiv în care toată lumea purta costume tradiționale românești. Aceasta a fost tema petrecerii aniversare Rotary, organizată de către Daniel Tanase, guvernatorul în funcție pentru anul Rotarian 2015-2016. Fiecare purta costumul din zona din care provenea (suntem din toate colțurile țării) cu atâta bucurie, onoare și demnitate, încât te molipseai imediat de bine…

Și mai are o calitate extraordinară acest costum tradițional românesc. Lasă să se vadă omul, cu sufletul său, înaintea trupului. Nu-l vezi pe cel de-alături slab, înalt, scund, cu picioare lungi sau nu, cu decolteu apetisant sau prea sobru, cu niște kilograme în plus sau minus, ci vezi doar OMUL în toată splendoarea sa.

 

PROMO: Dacă ți-a plăcut articolul, comandă AICI pachetul promo de 2 cărți cu autograf + livrare gratuită în România pentru tine și pentru o prietenă. Dacă locuiești în afara României, acum poți comanda cartea „Totul pentru femei” direct de pe Amazon.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s