De Paște


E Vinerea Mare, urmează să serbăm cu toții Învierea Domnului și cum primele îndemnuri de a scrie o carte au venit de la cei cărora le scriam de Paște sau de Crăciun, mă îmbie penelul să vă mai împărtășesc din gândurile și simțămintele mele.

lalele in gradina Botanica IasiEste o după-amiază cu soare cu dințișori, copiii au ieșit în drum cu bicicleta și rolele și mă poartă gândul pe vremea când eram eu de vârsta lor și ieșeam în drum, la bunici și așteptam să scoată mami (bunica din partea mamei) cozonacul din cuptor. Nu o lăsa niciodată inima să ne amâne bucuria gustării din cozonac până după momentul Învierii. Noi eram 4 verișori și toți așteptam cu ploaia aferentă în gură să fie gata minunea de cozonac. Era un adevărat ritual păstrat cu sfințenie în fiecare an. Se strângeau din timp ouăle de la care se folosea doar gălbenușul. Nucile din nucul de la poartă se uscau iarna în pod, apoi cam cu o lună înainte de Paște începeam să le spargem și să strângem miezul, care se punea pe foi de ziar pe sobă, să se usuce bine bine pentru a putea fi dat ușor prin mașina de râșnit nucă, apoi într-o găleată de email de 5litri se pregătea umplutura pentru cozonaci. 10 cozonaci, cam asta era porția de copt în fiecare an. 10 minuni de cozonac, crescuți frumos, rumeniți exact atâta cât era nevoie. În ziua în care se cocea, joi sau vinerea mare, mami se trezea pe la 3 dimineață și pregătea, frământa, punea în tăvi, lăsa la crescut și apoi în cuptor cu cozonacii. Iar când începeau să se coacă, se răspândea un miros de-ți venea rău de poftă. Războiul se ducea imediat ce era scos din cuptor primul cozonac, că să apuce să se răcească măcar un pic. Era greu de așteptat, așa că primul cozonac se rupea, nu se tăia. Iar acel gust, Doamne!, era atât de bun, era divin pur și simplu. Pentru mine, acel gust a rămas de neegalat până ieri.

Ieri, în Joia Mare, m-am nimerit la ai mei exact după ce terminase tata de copt. Era o aromă în casă, exact ca pe timpuri, la mami, în săptămâna mare, când ne înfruptam din cozonacii calzi. Așa că, am rugat pe Dumnezeu să mă ierte și am mâncat o felie groasă din cozonacul ce nu apucase încă să se răcească pe deplin. Doamne, acel gust divin a revenit exact așa cum îl știam și cum, inconștient poate, îl așteptam de-atunci… Atunci am simțit până în adâncul sufletului că vine Paștele!

Paștele este sărbătoarea Învierii Domnului și atâta vreme cât nu uităm asta, cred că fiecare serbează în mod diferit.

Nu cred în pedeapsa divină și nu cred în lista de lucruri considerate a fi păcate după anumite standarde. Cred în iubire, și mai cred că iubirea lumească vine din iubirea divină. Nu cred că va veni cineva de sus sau de lângă noi să ne pedepsească pentru niște fapte pe care le-am făcut pentru că așa am simțit și crezut, dar în același timp cred că suntem datori să avem grijă la consecințele faptelor proprii. Cred că iubirea de sine funcționează în direcția dezvoltării tale, atâta timp cât nu faci rău altuia în mod voit. Mai cred că iubirea de sine este diferită de egoism. Îi plâng pe acei oameni care îi rănesc pe alții și se folosesc cu nonșalanță de anumite conjuncturi pentru a-i înșela în mod deliberat pe cei dragi sau pe cei pe care abia îi cunosc, doar ca să obțină un avantaj material sau emoțional imediat. Astfel de fapte nu cred că rămân suspendate în eter, ci mai devreme sau mai târziu va fi nevoie să se suporte consecințele acestora de către cei ce le-au înfăptuit…

Pentru că da, cred în asumare. Asumarea consecințelor propriilor fapte și asumarea de sine. Știu că nimic nu mi se cuvine așa de la sine și că nimeni nu-mi este dator așa pur si simplu.

Pe de altă parte știu că Dumnezeu este cel care poate aduce lumină și poate face posibile lucruri în moduri de neimaginat și de neacceptat pentru mintea umană.

Cred în Dumnezeu, cred în bine, în iubire, în acceptare, în puterea nemărginită a credinței, în mine, în cei dragi, cred în oameni și în binele din oameni! Și cred că este la latitudinea noastră să alegem să observăm și să primim în viața noastră binele, iubirea și fericirea.

Sărbători fericite, pline de lumină și de iubire vă doresc! 

PROMO: Dacă ți-a plăcut articolul, comandă AICI pachetul promo de 2 cărți cu autograf + livrare gratuită în România pentru tine și pentru o prietenă. Dacă locuiești în afara României, acum poți comanda cartea „Totul pentru femei” direct de pe Amazon.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s